Akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka on ollut ennalta ehkäisevää hoitoa sisältäen neulojen lisäksi ohjeita ja neuvoja terveistä elämäntavoista. Länsimaisessa lääketieteellisessä akupunktiossa hoito on oireen mukaista, jossa yhdistyvät kiinalaisten oireenmukaiset pisteet ja paikalliset triggerpisteet. Lääketieteellistä akupunktuuria voivat antaa vain koulutuksen saaneet lääkärit tai fysioterapeutit.​

Akupunktio ja fysioterapia

Fysioterapiassa akupunktiota käytetään erilaisten akuuttien ja kroonisten kiputilojen hoidossa. Akupunktiolla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinvaivojen lisäksi mm. migreeniä, stressiä, unihäiriöitä, kuukautiskipuja ja suolentoimintahäiriöitä. Akupunktiota käytetään pelkästään omana hoitomuotona sekä yhdistelmähoitona hieronnan, liikehoitojen, lämpöhoitojen ja mobilisoinnin kanssa.

Hoidoissa käytetään steriilejä kertakäyttöneuloja. Pistäminen on kivutonta. Neulan lävistäessä ihon tuntuu pieni pisto ja neulan saavuttaessa oikean paikan tuntuu sykäys tai painon tunne. Hoitoreaktiona voi olla raukeus, hyvänolontunne ja usein kiputiloja hoidettaessa unirytmin palautuminen normaaliksi. Akupunktion teho kestää tunneista vuosiin.